6 tips voor correct drukwerk

Drukwerk, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel mogelijk en er zijn zoveel dingen om op te letten. Tegenwoordig zijn we heel goed in het maken van het perfecte plaatje online. De juiste feed op je Instagram, of de meeste interessante advertentie online.  De focus verschuift ook steeds meer naar de online wereld, maar vergeet de offline / drukwerk wereld niet. Een goede combinatie is goud waard! Soms is het heel fijn om nog iets fysieks te geven aan iemand, zoals een visitekaartje of leuke bedrukte postcards met dat perfecte plaatje. Echter, kijk je raar op wanneer je het plaatje afdrukt en er iets heel anders uitkomt dan wat je op je scherm ziet. Dit komt doordat er een groot verschil is tussen een bestand op maken voor online gebruik of om te laten afdrukken. Hierbij 6 tips die jou helpen om een perfect bestand aan te leveren bij de drukker.

 

1. Maak je drukwerk groot genoeg!

Het is bij drukwerk van belang dat je de afbeeldingen groot genoeg aanlevert. Wist je dat een afbeelding op een beeldscherm uit veel minder ‘beeldpunten’ wordt opgebouwd dan in drukwerk? Hierdoor kan een afbeelding die op je scherm beeldvullend is, in drukwerk veel kleiner uitvallen. Wil je deze afbeelding wel op hetzelfde formaat afdrukken dan is de kans heel groot op een blokkerige print. Om dit te voorkomen moet je goed vooraf checken of je foto groot genoeg is voor het formaat waarop je hem wilt afdrukken.

2. Wat is CMYK?

CMYK is de juiste kleurcode voor drukwerk. Het staat voor cyan, magenta, yellow, key, of te wel voor: cyaan, magenta, geel en key (een soort zwart). De kleurcode voor online gebruik is heel anders, dat is namelijk RGB (rood, groen en blauw). Dit komt doordat op een beeldscherm kleuren anders worden opgebouwd dan in drukwerk. Een beeldscherm geeft namelijk licht om de kleuren te krijgen die je wilt zien en in drukwerk moet er licht op schijnen om de kleuren te kunnen zien. Check goed of je de afbeelding op de juiste manier hebt opgeslagen, anders kan de afbeelding in hele andere kleuren uit de printer komen.

3. Loopt het goed af?

Als je een afbeelding full page wilt, dus dat het tot aan de rand van het drukwerk, spreken we van ‘aflopend beeld’. Het beeld loopt als ware van het papier af. Als je thuis gewoon een printje maakt, zie je dat er altijd een wit randje om je foto komt ook al heb je hem full page gemaakt. Dit gebeurt ook bij de drukker, zij kunnen ook niet tot de rand printen. Daar hebben ze natuurlijk wel een oplossing voor: ze nemen een vel dat groter is dan het uiteindelijke formaat van het drukwerk en snijden het na afloop bij. In dit proces zit altijd een foutmarge van enkele millimeters berekend daarom is het belangrijk dat je afbeeldingen en kleurvakken iets meer laat uitsteken dan van de rand van het gewenst papierformaat. Drukkers vragen meestal om een afloop van 3 of 5 mm.

4. Vraag de juiste specs op voor je drukwerk!

Om te weten hoe je bovenstaande tips moet verwerken voor jouw document vraag altijd de juiste drukspecificaties op bij de drukker. Vaak hebben ze dit ook op de site staan: afbeeldingsgrootte, kleurcode gebruik, aantal millimeter afloop en snijtekens.

Ik hoor je denken snijtekens, moet ik op nog meer dingen letten? Ja zeker, snijtekens zijn van belang voor de drukker om te zien waar het vel uitgesneden moet worden. Ze staan buiten het uit te snijden gedeelte; op elke hoek eentje voor de verticale as en eentje voor de horizontale as. Niet elke drukker vraagt hierom veel online drukservices, zoals drukwerkdeal verplichten geen snijtekens wel een afloopmarge. Nog een kleine tip; je kunt snijtekens alleen aanmaken in professionele opmaakprogramma’s zoals Indesign. Wanneer je dit programma niet hebt, kan het verstandig zijn om een professional te vragen of de juiste snijtekens te verzorgen voor je drukbestand.

5. Welk soort papier kies jij voor je drukwerk?

In tegenstelling tot online, heb je bij drukwerk naast jouw eigen bestand nog iets nodig; een juiste ondergrond waarop je drukt. Het soort ondergrond bepaald ook voor een deel het eindresultaat. Wil je dat het glanst? Kies dan voor een glossy papiersoort. Wil je juist een matte uitstraling?  Kies dan voor houtvrij offset papier. Geen idee wat je moet kiezen? Vraag advies aan de drukker. Wellicht kan hij of zij wat soorten papier opsturen zodat je makkelijk het verschil kan zien of misschien nog wel belangrijker; het verschil kan voelen.

6. Check, check, dubbelcheck!

Het belangrijkste wat je moet onthouden van deze blog is één ding; MAAK ALTIJD EEN PROEFDRUK! Dit voorkomt teleurstelling en ergernissen. Afgedrukt vallen vaak andere dingen op dan op een scherm. Bovendien kan iets op een scherm goed leesbaar zijn, omdat die stiekem ingezoomd stond, maar blijkt na het afdrukken het toch net te klein om het lekker te kunnen lezen. Belangrijkste tip; check altijd het drukwerk!!